Voorbij het bekende

Met haar 101 jaar is Fanita English een van de langstlevende TA-pioniers. Samen met Eric Berne, Muriel James, Claude Steiner en zo vele anderen stond zij aan de wieg van TA en ontwikkelde ze concepten waar we nu nog mee werken.

Deze ‘grand dame’ van de Transactionele Analyse is nog steeds helder van geest en is niet alleen een inspiratiebron voor mij, maar voor veel mensen die met haar theorie kennis maakten.

Wat mij vooral aanspreekt is haar opvatting dat TA niet bijdraagt aan een betere wereld, maar wel kan bijdragen aan het welzijn van de individu of groep die TA als model aangeboden krijgt. Zij bepaalt niet wat bruikbaar is, zij reikt iets aan wat je naar keuze kunt gebruiken. Er is genoeg geprobeerd een geloof of overtuiging in andermans hoofden te proppen, vandaar misschien ook mijn allergie voor ‘goeroes’ en mijn respect voor Fanita English.

Fanita English

Zij is geboren in Galatz, Roemenie. Ze is opgegroeid in Istanbul, Wenen, Londen en Parijs (studies). Zij is in 1941 naar Amerika uitgeweken. Daar heeft zij psychologie gestudeerd. Zij is naast TA Therapeut en opleider ook Psychoanalist en Gestalttherapeut.

Lees meer over haar op www.fanita-english.com

1979 Eric Berne Memorial Award: Rackets & Real Feelings: The Substitution Factor

1997 Eric Berne Memorial Award: Hot Patato Transmission and Episcript

In 2006 heb ik een workshop bij haar gevolgd en in 2010 was ik er bij in Praag waar zij een onderscheiding kreeg van de EATA.

Thema bijeenkomst over Fanita English

Fanita heeft nog meer interessante bijdragen aan de TA theorie geleverd:

  • De driehoeks-/meerhoekscontracten
  • Positief levensscript
  • Type 1 en Type 2 karakters
  • Theorie over de ‘drives’ van het onbewuste

De 3 uur durende workshop, Fanita English Special, zal gaan over haar leven, haar loopbaan en haar opvatting over therapie. We gaan aan de slag met de minder bekende modellen van haar hand, Type 1 en 2 en Drives van het onbewuste. Een echte opfrisser voor wie al kennis gemaakt heeft met haar werk. En een verdieping door theorie, oefening en discussie voor iedereen.

Erkende TA thema training van 3 uur.

Felicitatie aan Fanita English

In 2016 hebben we foto’s gemaakt en haar gefeliciteerd met haar 100ste verjaardag. In 2018 sturen we haar Groeten uit Antwerpen namens VITA.

fes-groepFanita English

Laat je inspireren en bekijk dit interview eens. Weer eens wat anders dan een talentenjacht op TV.

Belangstelling?

Laat vrijblijvend uw gegevens achter.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom werken met Roos?

  • Ik heb brede ervaring en een netwerk van professionals.
  • Ik kan me snel inleven in elke context.
  • Mijn werkwijze is doelgericht en concreet.
  • Mijn Engels en Duits zijn goed.