Leuk om te doen!

Ben ik lekker in het park aan het rennen geweest en sluit ik af met een paar oefeningen aan het rek, zwaaien, optrekken en zo. Komt er een peuter aan gestapt, haar moeder met baby er achteraan, staart zij mij aan en schreeuwt “mama, kijk wat die oma doet!”

 

Natuurlijk schiet ik in de lach en maakt de moeder onmiddellijk excuses voor het gedrag van haar kind. Door de opmerking van het kind word ik nog blijer dan ik al was van het buitenspelen! Ja, spelen. Dat is pas echt een energiebron. Ik sport slechts voor een deel omdat ik er fit van blijf, ik sport met name omdat ik het zo ontzettend leuk vind om te doen.

Hoeveel tijd besteden we aan wat we zo leuk vinden om te doen?

“Veel te weinig” zullen de meeste mensen antwoorden. En dat is jammer.

Misschien vind je het tot nu toe leuk om dit te lezen, lees dan gerust door. Zo niet ga dan heel snel iets doen waar je blij van wordt! Het maakt niet uit wat jouw voorkeur is om te spelen, alleen, met anderen, buiten, in de keuken, met naald en draad, met kwast en verf. Maar doen wat je leuk vindt, de tijd ermee vergeten, je hoofd leeg maken, dat geeft zo veel energie! En dat komt altijd alle andere taken ten goede. De tijd die je denkt er mee te verliezen, win je dubbel en dwars terug.

Spelen en oud worden

Het idee dat we ‘spelen’ of ‘speels bezig zijn’ nodig hebben komt ook voor in de TA. Het deel dat daar behoefte aan heeft noemen we Vrij Kind. En dat deel verdwijnt niet bij het ouder worden!

De peuter in het park associeerde oud (oma, grijs haar en zo) met “niet-meer-spelen”. Zij en ik waren verbaasd. Ze kent mijn lijfspreuk nog niet:

 “Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, je wordt pas oud als je stopt met spelen!” (Pippi Langkous)

Spelen en leren

Leren via je Vrij Kind, speels, attractief, energiek en informatief. Dat is ontspannen en geeft resultaat tegelijkertijd. Het is mijn manier van werken. Ruim twintig jaar zet ik nu ‘speelse activiteiten’ in en het werkt voor mij en voor de deelnemers. Er wordt veel geleerd en we hebben veel plezier. Krijg je al zin om zo te gaan leren, bijvoorbeeld in de nieuwe Compacte Opleiding TA of in de PCM Workshop?

Waarom werken met Roos?

  • Ik heb brede ervaring en een netwerk van professionals.
  • Ik kan me snel inleven in elke context.
  • Mijn werkwijze is doelgericht en concreet.
  • Mijn Engels en Duits zijn goed.