Heeft Transactionele Analyse een nadeel?

Als mensen mij vragen wat voor opleiding ik geef, zeg ik TA. Dat is de afkorting. Want het grote nadeel van Transactionele Analyse zit in de naam! Zodra ik het voluit zeg, stuit vaak op reacties als “wat voor analyse?” en zie een gezicht van ‘dat is me te lastig om te onthouden’ en ik merk dat het zelden direct nieuwsgierigheid opwekt.

Hoe komt een goede methode aan zo’n lastige naam?

Daarvoor moeten we terug naar de geestelijk vader, Eric Berne. Hij observeerde als jonge psychiater in de vijftiger jaren menselijk gedrag en communicatie. Hij was gegrepen door wat er tussen de ‘zender’ en de ‘ontvanger’ gebeurde en noemde die uitwisseling niet communicatie, maar Transacties. De reden daarvoor was dat hij het uiterlijk waarneembaar gedrag (communicatie) meende te kunnen linken aan innerlijke processen.

Transacties?

Wij zijn inmiddels wel gewend aan het woord ‘transactie’ als het over bankzaken gaat of een deal tussen koper en verkoper, kortom iets met geld of goederen. Het is ongewoon als het in relatie met communicatie toegepast zou worden. We zullen niet snel zeggen: “ik mis je transactie, sorry” maar we zeggen bijvoorbeeld “wat bedoel je?” of “sorry, wat zeg je?”.

Leuk woord opeens: trans (aan gene zijde) en actie (handeling met een speciaal doel). Betrek het nu eens niet op geld of goederen maar op mensen en je hebt in één klap een beeld waar het in leven en werk om gaat! Met name dat speciale doel is spannend, welk doel, wat drijft mij of jou?

Analyse?

Een minder groot nadeel is het woord Analyse (onderzoek naar hoe iets in elkaar zit). Dat is wel een term die algemeen bekend is en op veel terreinen wordt toegepast. Het nadeel hier is dat je met analyseren niet klaar bent! Dan begint het eigenlijk pas.

Menselijke relaties en communicatie en drijfveren ontrafelen om helder te kunnen zien hoe het in elkaar zit is op zich leuk en nuttig, maar het biedt geen oplossing. En dat is wat we willen zodra er ‘gedoe’ is en dingen niet lekker lopen! Dan willen we een hulpstuk, een handvat, een tool om ons te helpen naar ons doel.

Oplossingsgericht!

Dat biedt de TA natuurlijk ook, maar het staat niet in de naamgeving en dat is jammer. Ken je het fenomeen dat er wel vaak een leuke tool, handvat of methode geboden wordt, maar dat je achteraf denkt voor welk probleem was dit eigenlijk de oplossing? Dat kun je voorkomen door Transactionele Analyse. Hoe? Kom eens kennismaken met TA.

Waarom werken met Roos?

  • Ik heb brede ervaring en een netwerk van professionals.
  • Ik kan me snel inleven in elke context.
  • Mijn werkwijze is doelgericht en concreet.
  • Mijn Engels en Duits zijn goed.