Wat is PCM ® ?

Het Process Communication Model is een observatie- en communicatiemodel dat in Amerika al ruim 30 jaar succesvol wordt toegepast bij o.a. samenwerking, leidinggeven, coaching, klantrelaties, trainingen.

De grondlegger is Dr. Taibi Kahler. De NASA had behoefte aan nauwkeurige hulpmiddelen bij het werven en selecteren van mensen om geschikte teams samen te stellen onder extreme omstandigheden. Terence McGuire was op dat moment verantwoordelijk voor het selecteren en trainen van Apollobemanningen. De samenwerking tussen Kahler en McGuire mondde uit in een onderzoeks investering en de ontwikkeling van PCM®. De oorsprong van het model ligt in de jaren zeventig en in de Transactionele Analyse.

PCM® is een persoonlijkheidsmodel en elk mens heeft kenmerken van zes duidelijk herkenbare persoonlijkheidstypen. Er is geen persoonlijkheidstype beter of slechter. Ieder van ons heeft een combinatie van deze zes persoonlijkheidstypen en heeft de karakteristieken van elk persoonlijkheidstype. De opbouw, intensiteit en volgorde is per persoon verschillend; iedereen heeft zijn eigen ‘persoonlijkheidshuis’.

Afhankelijk van combinaties zien we karaktertrekken, percepties, motivaties, communicatiestijlen, behoeften en voorspelbaar en zichtbaar STRESS gedrag.

De uitdaging is om met verschillende mensen optimale resultaten te behalen. Die verschillen bepalen enerzijds de kwaliteit van een team en zijn anderzijds ook vaan de oorzaak van miscommunicatie en conflicten. Het begrijpen van en kunnen omgaan met deze gedragspatronen verbetert de kwaliteit van zowel ons zakelijk als ons privé leven.
Zonder stress hebben we toegang tot alle persoonlijkheidstypen en kunnen we goed contact maken. Onder invloed van stress verandert dit vermogen en communiceren we op een (eenzijdige) manier die we zelf prettig vinden. PCM geeft inzicht in de achtergrond en oorzaken van stressgedrag. Ieder persoonlijkheidstype reageert op een eigen manier op stressoren. Dit stressgedrag is voorspelbaar en PCM biedt handvatten om stress-reducerend te communiceren.

Voor wie is PCM®?

PCM wordt toegepast in allerlei functies binnen onderwijs, gezondheidszorg, door managers en ondernemers, door coaches en adviseurs, door sales professionals en marketeers. PCM is breed toepasbaar en biedt talloze mogelijkheden om verschillende competenties binnen organisaties te ontwikkelen.

Waarom PCM® gebruiken?

PCM is compact, concreet, compleet en doelgericht. U wilt communiceren in plaats van gewoon praten. U wilt stoppen met brandjes te blussen, omdat dat slechts pyromanen kweekt. U wilt de flexibiliteit ontwikkelen om aan te sluiten op de communicatiestijl van iemand anders.

Waarom werken met Roos?

  • Ik heb brede ervaring en een netwerk van professionals.
  • Ik kan me snel inleven in elke context.
  • Mijn werkwijze is doelgericht en concreet.
  • Mijn Engels en Duits zijn goed.